
De warme lucht tegelkachel
Met warme lucht kan aan de kamer, waar de tegelkachel staat, binnen de kortste tijd veel warmte toegevoerd worden. Dit concept wordt gebruikt wanneer een hoog verwarmingsvermogen nodig is (>4 KW), zoals in oude gebouwen of in grote ruimten.
Bij warme lucht kachels stroomt de kamerlucht langs de kachel en de metalen mantel, warmt er zeer snel op en wordt via warmeluchtroosters of warmeluchtkanalen in de woonruimte gebracht. De vermogenspieken zijn dus hoog tijdens de verbranding, omdat alleen in de mantel van kachel warmte opgeslagen wordt. Deze uitvoering van de tegelkachel leidt ertoe dat de kachel relatief snel afkoelt.
• veel snelle warmte
• geschikt voor grote en hoge ruimtes
• koelt snel af
De accumulatie-tegelkachel
De aangenaamste warmte is de stralingswarmte. Men gebruikt dit concept als een geringe, maar lang aanhoudende en gelijkmatige warmte verlangd wordt.
Bij een accumulatiehaard wordt de warmte opgeslagen in de keramische rookkanalen en langzaam afgegeven. Op die manier worden warmtepieken en grote temperatuurschommelingen vermeden.
Een accumulatiehaard warmt langzamer op , maar geeft langer zijn warmte af.
Ambachtelijk gebouwde opslagmassa
De ambachtelijk gebouwde opslagmassa is de meest oorspronkelijke. Met vuurvaste platen worden rookkanalen gebouwd. De hete rookgassen worden door de rookkanalen geleid. De warmte wordt er opgeslagen en via de kachelmantel terug afgegeven.
Opslagmassa op basis van modules
Recent worden steeds meer opslagmassa's op basis van modules gebouwd. Het voordeel ligt voor de hand: pasklare onderdelen worden sneller opgebouwd. De binnendiameter is rond, gelijkmatig en glad afgewerkt, wat de doorstroming versoepelt. De grote dichtheid van deze chamotte rookkanalen garandeert een optimale opslagcapaciteit op een klein grondoppervlak.
• aangename stralingswarmte
• langere warmteafgifte
De tegelkachel met waterketelfunctie
Een andere vorm van warmteopslag bekomt men wanneer men met een waterketel werkt. Een ingebouwde warmtewisselaar of opgezette ketelmodule maakt het mogelijk een groot deel van de nuttige warmte in een buffervat op te slaan ter ondersteuning van de centrale verwarming.
• verwarmt een deel van het warm water
• verwarmt de woonruimte